Jonge migranten optimistisch over positie in onderwijs en op arbeidsmarkt

Er is veel optimisme en ambitie aanwezig bij migrantenjongeren. Vooral migrantenmeisjes van Turkse en Marokkaanse afkomst zijn optimistisch.

Dat schrijft Debby Gerritsen in haar proefschrift. Ondanks dat jonge migranten in Nederland een achterstandspositie in scholing en werk hebben, zijn ze toch positief en ambitieus.

Sociale netwerk
De steun van het sociale netwerk is belangrijk voor de participatie van jonge migranten. Het heeft een positieve invloed op de schoolbeleving als er thuis over schoolzaken wordt gepraat met ouders, broers en zussen. Jonge migranten zien dat er discriminatie voor komt maar zien dit niet als een groot obstakel. Ze zijn er juist van overtuigd dat ze met het juiste diploma en een goede houding een baan zullen vinden na het afronden van hun opleiding. 

Vooruitgang
Migrantenjongeren gaan het steeds beter doen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Een kleine groep slaagt er niet in sociaal te stijgen, zij verlaten school voortijdig en zijn werkloos. Uit een analyse van het sociaal beleid gericht op deze groep blijkt dat niet alle jongeren bereikt worden. Daarnaast is de eis voor de startkwalificatie te hoog gegrepen voor een deel van de jongeren. 

In het huidige politieke klimaat en de publieke opinie wordt de etnische en culturele achtergrond van de jongeren gezien als een belemmering voor integratie. Dit ondanks de verbeteringen van hun prestaties in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. De jongeren blijven optimistisch en tonen veel veerkracht, aldus Debby Gerritsen.

Bron: Universiteit Utrecht
Relevante categorieën:


Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.