HBO-docenten geven school cijfer tussen de zes en zeven

De kwaliteitsenquête HBO wijst uit dat docenten van hogescholen hun school niet meer dan een zeven waard vinden. De werkdruk ligt hoog en soms worden docenten onder druk gezet om een voldoende te geven.
HBO-docenten geven school cijfer tussen de zes en zeven

 

De Algemene Onderwijsbond (Aob) en de NOS hebben de enquête uitgevoerd onder 1600 HBO-docenten. Aanleiding was de kritiek die er afgelopen maanden was op het niveau van hogescholen. Docenten waren hier nauwelijks over te horen, terwijl zij dat onderwijs vormgeven, aldus de Aob

Genadezesje
Één op de negen docenten heeft wel eens toegegeven aan de druk om een voldoende te geven. Het ging dan om een ‘genadezesje’ zodat een student kon afstuderen en soms om druk vanuit het management. Over het algemeen hebben docenten vertrouwen in de kwaliteit van de opleiding, vooral door hun eigen inspanning. Hun werkplezier halen ze uit hun studenten. Ze merken dat de bureaucratie groeit en het management op grote afstand staat van de werkelijkheid. ‘De docenten werken meestal met passie en bekwaamheid. Het management werkt de kwaliteit echter tegen. De kwaliteit deugt vanwege de bovenmenselijke inzet van docenten’, aldus de AOb en NOS.
 
Klik hier voor meer informatie en de enquête.